Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 2000

Do sosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
  • 1 mała cebula
  • ...
  • Sos:
  • 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki)
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągamy z patelni, przekładamy na ręcznik papierowy.

  2. Na tej samej patelni i tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń