Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów, a w okresie jesienno - zimowym często przygotowuję potrawy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i delikatne pulpety drobiowe w aromatycznym sosie grzybowym na bazie bulionu oraz kremowej śmietanki. To połączenie zawsze przenosi mnie w najmilsze smaki dzieciństwa.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 241
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 241
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Składniki
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy 500 ml wody, w której się moczyły. Wodę z grzybów łączymy z bulionem i zagotowujemy, a następnie dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej, a w pozostałym bulionie ugotujemy pulpety.
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy je na oleju, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową podsmażonej cebulki i połową ugotowanych grzybków. Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą, suszony tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące pszennej* i wrzucamy do gotującego się bulionu grzybowego na około 15 minut. * w wersji bezglutenowej pomijamy ten krok lub wybieramy mąkę bezglutenową.
Po tym czasie do bulionu z pulpetami dodajemy drugą połowę podsmażonej cebulki oraz drugą połowę ugotowanych i pokrojonych drobniej grzybów. W śmietance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, hartujemy odrobiną gorącego bulionu, dodajemy do garnka i delikatnie mieszając zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
WSKAZÓWKI Pulpety świetnie sprawdzą się klasycznym zestawieniu obiadowym z puree ziemniaczanym i surówką, ale także w połączeniu z kaszą, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Sos możemy doprawić świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek oraz natka pietruszki.