Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym - klasyk. Pysznie smakują o każdej porze roku przypominając smakiem i zapachem lato. Jednak świeża "zieleninka" jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od mrożonej. Więc korzystajmy póki koperek rośnie w ogrodzie:) Do pulpetów pasują zarówno ziemniaki jak i kasza czy ryż.
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki
- mięso mielone wieprzowe 75 dag
- bułka 1 szt
- jajka 1 szt
- mleko 0,75 szkl.
- bulion 5-6 szklanek
- marchew 2 szt
- pietruszka /korzeń/ 1 szt
- seler 0,25 szt
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
Sos:
- koperek 1 pęczek duży
- śmietana 18% 0,75 szkl
- bulion 1 szkl
- czosnek 2 ząbki
- cebula mała 1 szt
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- sok z cytryny do smaku
Składniki
- mięso mielone wieprzowe 75 dag
- bułka 1 szt
- jajka 1 szt
- mleko 0,75 szkl.
- bulion 5-6 szklanek
- marchew 2 szt
- pietruszka /korzeń/ 1 szt
- seler 0,25 szt
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
Sos:
- koperek 1 pęczek duży
- śmietana 18% 0,75 szkl
- bulion 1 szkl
- czosnek 2 ząbki
- cebula mała 1 szt
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- sok z cytryny do smaku

Etapy przygotowania
Do szerokiego rondla wlewamy bulion /może być niedzielny lekki rosół lub bulion z kostki/, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry lub kostkę warzywa:marchew, pietruszkę i seler. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Przygotowujemy pulpety: bułkę rwiemy na połówki lub ćwiartki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy też jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i gotujemy powoli ok. 20 min. - w zależności od wielkości pulpetów. W międzyczasie przygotowujemy sos: na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy do czasu aż staną się szkliste - często mieszamy i pilnujemy by czosnek nie zrumienił się. Następnie wlewamy bulion /może być ten, w którym gotują się pulpety/ i zwiększamy ogień. Wlewamy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką i cały czas mieszając zagotowujemy sos. Zmniejszamy ogień do minimum, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy /często mieszając/ aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i przyprawami i energicznie mieszając mocno podgrzewamy. Pulpety wyjmujemy z bulionu łyżką cedzakową i układamy porcje na talerzu. "Wyławiamy też wsrzyea /lub odsączamy na cedzaku/ i układamy obok pulpetów. Dodajemy ziemniaki, ryż lub kaszę i polewamy przygotowanym sosem koperkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345


Składniki
- mięso mielone wieprzowe 75 dag
- bułka 1 szt
- jajka 1 szt
- mleko 0,75 szkl.
- bulion 5-6 szklanek
- marchew 2 szt
- pietruszka /korzeń/ 1 szt
- seler 0,25 szt
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- koperek 1 pęczek duży
- śmietana 18% 0,75 szkl
- bulion 1 szkl
- czosnek 2 ząbki
- cebula mała 1 szt
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- sok z cytryny do smaku
Do szerokiego rondla wlewamy bulion /może być niedzielny lekki rosół lub bulion z kostki/, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry lub kostkę warzywa:marchew, pietruszkę i seler. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Przygotowujemy pulpety: bułkę rwiemy na połówki lub ćwiartki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy też jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i gotujemy powoli ok. 20 min. - w zależności od wielkości pulpetów. W międzyczasie przygotowujemy sos: na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy do czasu aż staną się szkliste - często mieszamy i pilnujemy by czosnek nie zrumienił się. Następnie wlewamy bulion /może być ten, w którym gotują się pulpety/ i zwiększamy ogień. Wlewamy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką i cały czas mieszając zagotowujemy sos. Zmniejszamy ogień do minimum, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy /często mieszając/ aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i przyprawami i energicznie mieszając mocno podgrzewamy. Pulpety wyjmujemy z bulionu łyżką cedzakową i układamy porcje na talerzu. "Wyławiamy też wsrzyea /lub odsączamy na cedzaku/ i układamy obok pulpetów. Dodajemy ziemniaki, ryż lub kaszę i polewamy przygotowanym sosem koperkowym.
Świetny pomysł na prosty, domowy obiad.
Pyszne :)
Pyszne jedzonko 👍