Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 195

Dodano:

Odsłon: 3288

"Smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych."

Składniki

  • mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • tarta bułka 4 łyżki
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • 1 szklanka bulionu
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Należy obrać cebulę, drobno pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
    Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, około 2 łyżek bułki tartej, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.

  2. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek o wielkości orzecha włoskiego.Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
    Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety.

  3. Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować około 30 minut.
    Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

    Pulpety w sosie można zamrozić, więc warto zrobić od razu więcej. Zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń