Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety te przygotowuje się w miarę szybko. Najlepiej kupić mięso mielone, żeby odpadła nam robota przy mieleniu. A danie jest na prawdę smaczne i pożywne. Można go podać z makaronem, ziemniakami, nawet kluskami i do tego ulubiona surówka bądź warzywa z wody. Pulpety są szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba ich wcześniej obsmażać. Po prostu gotujemy je od razu w wodzie, z której potem robimy sos pomidorowy. Nie ma obaw - nie rozpadają się, a części mięsa nie odpadają do wody, w której gotują się pulpety, dlatego końcowy sos jest gładziutki. Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja pulpetów, ale składniki łatwo podzielić na pół i zrobić mniejszą ilość mięsnych kuleczek.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Do dużej miski wkładamy mielone mięso. Do mięsa dodajemy jajka, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grysik i drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią ( ok 1 łyżeczki ). Dokładnie wyrabiamy masę mięsną
Z masy formujemy okrągłe pulpecik. Obtaczamy w mące
Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę, do której dodaliśmy ziele angielskie i liście laurowe. Woda powinna sięgać powyżej pulpetów. Najlepiej, aby garnek miał szerokie dno, aby mięsne kuleczki zmieściły się obok siebie
Pulpety gotujemy ok 35 minut, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na chwilę do miski lub na talerze, a w tym czasie przygotowujemy na wywarze sos pomidorowy
Ja odlewam część wywaru, zwłaszcza, jeśli byłoby w nim sporo tłuszczu, a w jego miejsce wlewam zimną wodę roztrzepaną dokładnie ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) z przecierem pomidorowym i mąką ( ilość mąki zależy od ilości wody i od tego jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać - ale na taką ilość sosu, aby swobodnie przykrywał mięsne pulpety, co najmniej 4 łyżki. Jeśli sos okaże się za rzadki możemy rozmieszać jeszcze trochę mąki z zimną wodą i dolać do sosu). Czekamy, aż sos się zagotuje i doprawiamy go solą i pieprzem
Do gotującego się sosu ponownie wkładamy pulpety i gotujemy całość jeszcze chwilę
Pulpety podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem i ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami