Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety wołowo-wieprzowe w sosie warzywnym.

Pulpety wołowo-wieprzowe w sosie warzywnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1002 Ocena: 20983

Dodano:

Odsłon: 2426

Wyszły miękkie i bardzo smaczne:)

Składniki

  • Mięso wieprzowe od szynki 70dkg.
  • Mięso wołowe 70dkg.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • Cebula 1 szt.
  • Jajka 2szt.
  • Bułka 2szt.namoczona
  • sól czosnkowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS
  • kurkuma 1/2 łyżki
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Marchew 3 szt.średnie
  • Pietruszka 1szt.
  • Natka pietruszki pęczek
  • seler 1/4
  • śmietana 12% 100ml
  • mąka do obtoczenia pulpetów i zaczepki
  • Pieprz sól maggi do smaku
  • Majeranek 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia pulpetów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety wołowo-wieprzowe w sosie warzywnym.

Przygotowanie

  1. Mięsa zmielić wraz z namoczoną i odciśniętą bułką oraz czosnkiem.
    Cebulę drobno posiekać,dodać do mięsnej masy.
    Dać jajka ,sól czosnkową,pieprz oraz sól morską jeśli jest potrzeba.
    Masę bardzo dobrze wyrobić
    Formować pulpety to już zależy od nas jakiej wielkości chcemy,obtoczyć w mące i kłaść na gorący tłuszcz.Obsmażyć i dwóch stron.

  2. W trakcie smażenia pulpetów przygotować sos.
    Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki i na łyżce masła podsmażyć.
    Dolac wodę,dajemy tyle ile chcemy sosu,u mnie było z 2 l.Dać majeranek,kurkumę,zioła prowansalskie,sól oraz pieprz.
    Zagotować sos ,dodać usmażone pulpety.Gotować około 15 min.
    Zrobić z 2 łyżek mąki zaczepkę ,wlać do sosu.Osobno rozmieszać śmietanę z odrobiną sosu i wlać do pulpetów.
    Na koniec dać natkę pietruszki zagotować .

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń