Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować klasyczne pulpety z indyka z warzywami? Jak najbardziej! Marchewka czy seler naciowy mogą być – podobnie jak cebula – aromatycznym dodatkiem do masy mięsnej. Dzięki warzywom, pulpety stają się delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27612
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27612
Składniki
Namocz połamaną kajzerkę w mleku. Przed wykorzystaniem dokładnie odcedź z jego nadmiaru.
Zmiel drobno w malakserze pół cebuli i łodygę selera naciowego. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Mięso zmiel maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Umieść wszystkie składniki w misce. Dodaj jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej okrągłe pulpeciki. Obsmaż je krótko na niewielkiej ilości oleju.
Wymieszaj w rondelku bulion z passatą pomidorową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Zagotuj. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 15 minut.
W międzyczasie zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki. Po 15 minutach pieczenia posyp serem pulpety w sosie. Piecz jeszcze przez 10 minut.
Podawaj pulpety z indyka z warzywami oprószone koperkiem.