Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone, przygotuj na obiad pulpety z piekarnika w gęstym, serowym sosie. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Namocz bułkę w mleku. Zmiel mięso maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek.
Połącz w misce mięso, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, czosnek, jajko, natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obsmaż je krótko po każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Roztop w rondelku (na palniku o średniej mocy) masło i wymieszaj z mąką. Zmniejsz moc palnika i stopniowo wlej mleko, a następnie śmietanę. Cały czas mieszaj zawartość rondelka. Gdy uzyskasz gładki, gęsty sos, dodaj do niego trochę ponad połowę parmezanu. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Umieść w naczyniu żaroodpornym pulpety i zalej sosem z rondelka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posyp pulpety resztą parmezanu. Przed podaniem udekoruj świeżą, posiekaną natką pietruszki.