Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone, przygotuj na obiad pulpety z piekarnika w gęstym, serowym sosie. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 825
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 506
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 825
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 506
Składniki
Namocz bułkę w mleku. Zmiel mięso maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek.
Połącz w misce mięso, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, czosnek, jajko, natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obsmaż je krótko po każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Roztop w rondelku (na palniku o średniej mocy) masło i wymieszaj z mąką. Zmniejsz moc palnika i stopniowo wlej mleko, a następnie śmietanę. Cały czas mieszaj zawartość rondelka. Gdy uzyskasz gładki, gęsty sos, dodaj do niego trochę ponad połowę parmezanu. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Umieść w naczyniu żaroodpornym pulpety i zalej sosem z rondelka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posyp pulpety resztą parmezanu. Przed podaniem udekoruj świeżą, posiekaną natką pietruszki.