Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone, przygotuj na obiad pulpety z piekarnika w gęstym, serowym sosie. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22555
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14865
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4659
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44399
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 619
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 635
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22555
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14865
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4659
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44399
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 619
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 635
Składniki
Namocz bułkę w mleku. Zmiel mięso maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek.
Połącz w misce mięso, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, czosnek, jajko, natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obsmaż je krótko po każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Roztop w rondelku (na palniku o średniej mocy) masło i wymieszaj z mąką. Zmniejsz moc palnika i stopniowo wlej mleko, a następnie śmietanę. Cały czas mieszaj zawartość rondelka. Gdy uzyskasz gładki, gęsty sos, dodaj do niego trochę ponad połowę parmezanu. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Umieść w naczyniu żaroodpornym pulpety i zalej sosem z rondelka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posyp pulpety resztą parmezanu. Przed podaniem udekoruj świeżą, posiekaną natką pietruszki.