Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane pulpety wieprzowe w kremowym sosie curry to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos kremowy, doskonały w smaku.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 460
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 797
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 460
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 797
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. Do dużego rondla wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do wrzącej wody, gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny oraz curry. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Jeśli jest potrzeba dodajemy do sosu trochę soli i pieprzu do smaku. Pulpety wieprzowe w sosie curry gotowe!