Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym

Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17636

Dodano:

Odsłon: 230

Miękkie, delikatne mięso polane pysznym aksamitnym sosem z kawałkami pieczarek. Potrawa idealna na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Bardzo łatwe i proste danie, a smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny zmielonej w maszynce
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mleka
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 300 ml bulionu
  • 150 ml śmietany
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Zmieloną wołowinę wkładamy do miski i mieszamy razem z bułką tartą, majerankiem oraz 1 łyżeczką natki pietruszki.

  2. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszając dodajemy mleko i jajko.

  3. Wilgotnymi rękami lepimy 24 pulpety.

  4. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Patelnia powinna być wystarczająco duża by wszystkie pulpety się na niej zmieściły. Pulpety wkładamy na patelnię i na wolnym ogniu rumienimy z każdej strony. Podpieczone pulpety przekładamy na talerz.

  5. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i smażymy wszystko jakieś 5 minut.

  6. Następnie do pieczarek dodajemy bulion i pulpety.

  7. Wszystko gotujemy bez przykrycia przez około 25 minut lub do momentu kiedy pulpety będą gotowe i objętość sosu zmniejszy się o połowę. W czasie gotowania pulpety często obracamy.

  8. Po tym czasie pulpety wyjmujemy na duży półmisek.

  9. Do sosu dodajemy śmietanie i resztę pietruszki, po czym lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.

  10. Gotowym sosem polewamy pulpety, które podajemy na gorąco z makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego !!!

  11. ;-D

  12. ;-)))

  13. ;-d

  14. ;-dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń