Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cechuje się większą delikatnością, przełamaną nutą parmezanu – wyrazistego i nieco pikantnego. Klasyczne połączenie jogurtu i masła sprawia, że danie rozpływa się w ustach. To propozycja, która sprawdzi się nie tylko do codziennego obiadu, ale także przy bardziej odświętnych okazjach. Będzie też idealnym sposobem na przemycenie tego niedocenianego warzywa do codziennej diety, także dzieciom.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 733
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 321
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 733
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 321
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę.
Włóż do niego kalafiora podzielonego na różyczki mniej więcej tej samej wielkości. Gotuj warzywo przez 10-15 minut, do miękkości – nóż powinien miękko wchodzić w rdzeń różyczek. Nie mogą się one jednak rozpadać.
Kalafiora odcedź i pozostaw na durszlaku na 1-2 minuty.
Różyczki kalafiora włóż do miski robota kuchennego. Dodaj parmezan, masło, jogurt, sól i czosnek. Miksuj wszystko przez 1-2 minuty, do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
Alternatywnie możesz wykorzystać blender zanurzeniowy lub zwykły tłuczek do ziemniaków.
Puree z kalafiora podawaj na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem i posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj na patelni lub w mikrofalówce.