Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te puszyste paszteciki z mięsem przypominają bułeczki z nadzieniem mięsnym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu, ale nie tylko. Możesz je odgrzewać i podawać jako ciepłą przekąskę lub element świątecznej kolacji.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10803
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13125
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4863
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10803
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13125
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4863
Składniki
Przygotuj zaczyn. Podgrzej lekko mleko, ma być tylko ciepłe, nie gorące. Dodaj do niego drożdże oraz odrobinę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Do miski wsyp mąkę, zrób na środku dołek. Wlej zaczyn, dodaj jajko, żółtko, miękkie masło oraz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, najlepiej ręcznie lub mikserem z hakiem.
Wyrabiaj aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie kleić się do rąk.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Zrób teraz farsz.
Kapustę kiszoną opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, wystudź i porządnie odciśnij z nadmiaru płynu. Zmiel kapustę w maszynce lub drobno posiekaj.
Wołowinę oraz mięso z rosołu ugotuj osobno w niewielkiej ilości osolonej wody z liściem laurowym aż będą miękkie. Odcedź i wystudź. Zmiel oba rodzaje mięsa w maszynce.
Cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmaż aż będzie złota i miękka.
Do dużej miski włóż: zmielone mięso, odciśniętą kapustę i podsmażoną cebulę. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, odrobinę kminku. Dosyp bułkę tartą. Farsz dzięki niej będzie bardziej zwarty. Całość dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na lekko podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Teraz podziel je na kwadraty.
Nakładaj kulkę farszu na środku i zlep brzegi, tworząc łódeczki. Mięso nie musi być zakryte. Układaj puszyste paszteciki z mięsem jeden obok drugiego, dość ciasno na blaszce do pieczenia. Piecz w 180°C przez ok. 20-25 minut aż będą złote.