Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyrczok, czyli babka ziemniaczana.

Pyrczok, czyli babka ziemniaczana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 5745

Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek, wbijamy jajka oraz dodajemy pieprz ziołowy.

  2. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.

  3. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem formę, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka.

  4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  5. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy babkę z formy.

  6. Babkę możemy konsumować zaraz po wyjęciu z formy z kwaśną śmietaną. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń