Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek, wbijamy jajka oraz dodajemy pieprz ziołowy.
W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.
Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem formę, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy babkę z formy.
Babkę możemy konsumować zaraz po wyjęciu z formy z kwaśną śmietaną. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień. Smacznego !!!