Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne pieczone w piekarniku gołąbki, które rozpływają się w ustach. Można je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub skwarkami. Dzisiaj po raz pierwszy wypróbowałam przepis z "Kuchennych Rewolucji" i powiem szczerze, że nigdy już nie wrócę do tradycyjnych, które przygotowywałam wcześniej. Rodzina zachwycona :) Polecam!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27877
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27877
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Z kapusty usuwamy zwiędłe liscie, wycinamy głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy około 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Pamiętajmy, by nie wylewać wody z gotowania kapusty, będzie nam jeszcze potrzebna.
FARSZ: Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę. W małym garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu i wrzucamy pokrojoną cebulę i boczek, Gdy się zeszkli dorzucamy 3/4 szklanki ryżu i mieszamy do momentu, aż również się zeszkli. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i czekamy, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarł do garnka. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wody i mieszamy do momentu, aż ponownie ryż wchłonie wodę. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ryż już ostygnie dodajemy do niego mięso mielone, przyprawiamy gałką muszkatołową, dość dużą ilością pieprzu oraz solą. Wszystko starannie mieszamy.
Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty, które są porwane albo za małe na gołąbki. Do większych liści wkładamy po 1/2 łyżki farszu i zawijamy. Gołąbki układamy w brytwance, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i zalewamy wodą z gotowania kapusty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 1 1,5 godziny.
Smacznego :)
Ps. Sos pomidorowy do gołąbków robię z bulionu, który powstał w trakcie pieczenia. Dodaję do niego łyżkę mąki, sól, pieprz i kminek. Gotuję, aż się zredukuje :)