Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 8406
Dodano: 31.05.2020
Odsłon: 52741
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z kapusty usuwamy zwiędłe liscie, wycinamy głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy około 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Pamiętajmy, by nie wylewać wody z gotowania kapusty, będzie nam jeszcze potrzebna.
FARSZ:
Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę. W małym garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu i wrzucamy pokrojoną cebulę i boczek, Gdy się zeszkli dorzucamy 3/4 szklanki ryżu i mieszamy do momentu, aż również się zeszkli.
Dolewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i czekamy, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarł do garnka. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wody i mieszamy do momentu, aż ponownie ryż wchłonie wodę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy ryż już ostygnie dodajemy do niego mięso mielone, przyprawiamy gałką muszkatołową, dość dużą ilością pieprzu oraz solą. Wszystko starannie mieszamy.
Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty, które są porwane albo za małe na gołąbki. Do większych liści wkładamy po 1/2 łyżki farszu i zawijamy. Gołąbki układamy w brytwance, przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i zalewamy wodą z gotowania kapusty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 1 1,5 godziny.
Smacznego :)
Ps. Sos pomidorowy do gołąbków robię z bulionu, który powstał w trakcie pieczenia. Dodaję do niego łyżkę mąki, sól, pieprz i kminek. Gotuję, aż się zredukuje :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

czedelin 20 lutegoZgłoś do usunięcia
Zrobiłam wg przepisu i muszę powiedzieć, że naprawdę wyszły bardzo smaczne ! Warto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 10 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Tylko apetytu narobiłaś :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 01 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Smacznie wygląda:)15 Kto głosował? | Odpowiedz