Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie są wcale takie trudne -trzeba trochę chęci!POLECAM
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1178
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4688
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1178
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4688
Składniki
1) Sparzamy kapustę w osolonej wodzie(wycinamy twardy środek w kształcie stożka)Kapustę tak długo sparzamy aby liście można było bez problemów ściągać.
. 2) gotujemy ryż i kaszę(al dente).Na patelni smażymy mięsko wraz z czosnkiem granulowanym i papryką oraz pieprzem i solą (można dodać 1 kostkę rosołową)a w innym naczyniu podduszmy a następnie obsmażamy cebulkę i pieczarki pokrojone drobno.
Do miski wsypujemy ryż ,kaszę pieczarki z cebulka i mięsko.mieszamy wszystko razem doprawiamy przyprawą do zup pieprzem,solą,można dać oregano i paprykę
Liście z kapusty układamy na dłoni w ten sposób aby ich "łpoczątek łodygi" był na początku naszej dłoni ,nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi ,następnie zwijamy w rulon liść a 2 koniec liścia wbijamy w środek gołąbka.
5) tak zawinięte gołąbki wkładamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na dno wlewamy rosół a na dno układamy 1 warstwę z pozostałych liści kapusty)pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.Można 15min. przed zakończeniem pieczenia polać śmietaną pomieszana z koncentratem pomidorowym -wówczas trzeba ściągnąć pokrywkę.
SOS:Obrać 1 cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle tak aby się nie przypaliła,następnie wlać koncentrat pomidorowy pomieszany z łyżką śmietany.Przyprawić czosnkiem,oregano,papryką w proszku można dodać trochę sosu chilli.i odrobinę przyprawy do zup.