Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i buraczkami

Pyszne kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3388

Dodano:

Odsłon: 1410

Troche sie znowu napracowalam :-) ale za to....Mmmmm

Składniki

  • 4 duze ziemniaki maczne (ok. 700 g)
  • 3 spore cebule biale, 1 spora cebulka czerwona
  • 1 jajko, bulka tarta
  • 1 solidny plaster sera Gouda, 1 plaster szynki
  • maslo do smazenia
  • Kucharek, pieprz czarny, susz z pietruszki zielonej
  • pieczarki 400 g
  • sos grzybowy w torebce
  • 5 nieduzych buraczkow czerwonych
  • 1 jablko
  • Oliwa z oliwek , sol, cukier
  • sok z polowy cytryny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pyszne kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym i buraczkami

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy i gotujemy je w skorkach do miekkosci, nastepnie odlewamy wode i studzimy je. Obieramy, scieramy na duzych oczkach, dodajemy starte jabluszko, sok z polowy cytryny, pol lyzeczki soli i pol lyzeczki cukru, bardzo drobno pokrojona cebule czerwona, troche suszu z pietruszki zielonej i podlewamy 2-oma lyzkami oliwy. Dokladnie mieszamy i koniecznie do lodowki. Nasza salatka bedzie teraz nabierac smaku .

    W miedzyczasie powinnismy juz ugotowac ziemniaczki w osolonej wodzie. Odlewamy wode i studzimy ziemniaki. W tym czasie 2 drobno pokrojone cebulki smazymy na maselku wraz z dodatkiem Kucharka (nie za duzo), dodajemy szyneczke pokrojona w kostke i jeszcze chwile smazymy. Cebule rowniez musimy ostudzic.
    Chlodne ziemniaki mieszamy z przesmazona cebulka z szynka, dodajemy ser zolty pokrojony w mala kostke, 1 jajko, 1 lyzke bulki tartej, ktora zagesci nam mase, pol lyzeczki pieprzu czarnego i dokladnie wszystko mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy spore kotlety ( przed formowanie kazdego z nich oplukujemy rece i robimy to mokrymi rekoma), panierujemy je w bulce tartej i kladziemy na patelnie z rozgrzanym maselkiem. Smazymy na zloto.

    W tym czasie powinnismy miec juz gotowy sos i osobno przesmazone pieczarki wraz z cebulka, dodatkiem Kucharka, pieprzu i odrobiny oregano.


    No a teraz uczta jarosza (prawie :-))

    Wspaniale danie. Kotlety sprawdza sie takze doskonale w sezonie wraz z sosem z grzybow lesnych. Polecam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 listopada 2017 pyszne ,kocham takie dania tylko jak u Nevermore,staram się robić jakieś mniej pracochłonne dania...po prostu już czasami brak sił:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 listopada 2017 No właśnie, takie dania na "godziny" są ponad nasze siły hehe
Jakby ktoś nam je przygotował, to na pielgrzymkę bym się wybrał, ale taką na Woodstock ;)

Super to wygląda i smakuje zaj... no smakuje świetnie xD
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń