Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami

Przepis dnia 2019-12-11
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 14743

Dodano:

Odsłon: 23590

Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami

Składniki

  • Składniki: ( porcja na 36 sztuk/ szklanka 250 ml)
  • Rozczyn:
  • Drożdże świeże 25 g
  • Mleko letnie 1/4 szklanki
  • Cukier łyżka
  • Mąka pszenna łyżka
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Mleko letnie 3/4 szklanki
  • Jajko
  • Sól łyżeczka
  • Olej 1/4 szklanki
  • Farsz:
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Pieczarki 500 g
  • Cebula średnia
  • liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Masło łyżka lub olej
  • Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

    Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h.

    W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę soli. i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut.

    Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z ognia.

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto podzielić na 4 długie paski. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas w roladę. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej).


    Paszteciki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem . Piec ok 20 minut do zarumienienia. Smacznego!

    UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa-Kontny 16 listopada 2020 Dziekuje za super przepis wczoraj robilam jako dodatek do zupy , goscie byli zachwyceni i mi samej bardzo smakowaly.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2019 No i do tego talerzyka duży kubek barszczu i można żyć ;) Super, mniam, mniam :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń