Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-12-2019
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 53
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1543
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 306
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3295
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 701
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 53
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1543
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 306
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3295
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 701
Składniki
W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę soli. i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z ognia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto podzielić na 4 długie paski. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas w roladę. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej). Paszteciki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem . Piec ok 20 minut do zarumienienia. Smacznego! UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.