Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, które są lubiane nie tylko przez dzieci. Pierogi można podać posypane cukrem i polane słodką śmietanką.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11160
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13392
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11160
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13392
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów. Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.
Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga. Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką. Smacznego!