Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, które są lubiane nie tylko przez dzieci. Pierogi można podać posypane cukrem i polane słodką śmietanką.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 112
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 50
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 91
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 112
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 50
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 91
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów. Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.
Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga. Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką. Smacznego!