Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne pierogi z truskawkami - smak dzieciństwa!

Pyszne pierogi z truskawkami - smak dzieciństwa!

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6870

Dodano:

Odsłon: 2387

Przepis mojej babci Irenki. Równie pyszne z borówkami!

Składniki

  • 1/5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
  • szczypta soli
  • truskawki
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • czarny pieprz
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ

    Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Usuwamy ogonki, kroimy na mniejsze cząstki i zasypujemy 1 łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.

  2. CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu. Jeśli chcemy, by ciasto było delikatniejsze, zamiast oleju możemy dodać roztopione masło.

  3. Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.

  4. Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.

  5. Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę truskawek i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.

  6. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)

  7. SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2016 Bardzo ciekawe, spróbuję z dodatkiem odrobiny pieprzu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń