Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 87656
Dodano: 29.07.2018
Odsłon: 6084
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Najpierw przygotuję kalafior:
Kalafior dzielę na różyczki i gotuję. Wodę w której będę gotowała kalafior, delikatnie solę.
Do gotującej wody wkładam kalafior i od momentu włożenia gotuję około 5 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wybijam jajka, dodaję 3 kopiaste łyżki śmietany, roztopione i przestudzone masło, doprawiam przyprawami i dokładnie mieszam.
Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, dodaję do sosu i mieszam.
Końcowe przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układam różyczki kalafiora, górę posypuję częścią sera (około 1/3 sera), polewam sosem i górę posypuję pozostałym serem.
Tak przygotowany kalafior wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 35 minut, tak aby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.
Kalafior jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie ♥
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Zapiekam kalafiorka bardzo podobnie, jest pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Super pomysł na podanie kalafiora :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

danielek 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się ten przepis.Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz