Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy drożdżowe na marchewkowym soku

Pyzy drożdżowe na marchewkowym soku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15952

Dodano:

Odsłon: 144

Super danie dla dzieci.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 10 dag marchewki
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • ½ szklanki śmietany 12 %
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru do śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok. Drożdże utrzeć z dwoma łyżkami cukru, rozprowadzić w szklance mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, wbić jajko, wlać stopione masło i sok z marchewki wymieszany w ½ szklance mleka. Posolić do smaku, dobrze wyrobić ręką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie kłaść łyżką kluski na wrzącą wodę i po wypłynięciu na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń