Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie pyzy z mięsem ? Ja bardzo ale nie często je robię. A te powstały, że tak powiem z przymusu. Miałam udusić łopatkę do chleba ale okazało się, że bardzo szybko zrobiła się miękka i po prostu zaczęła się rozwalać. A jako, że dawno pyz nie było pomyślałam, że je zrobię. I tak wpadka kulinarna okazała się pysznym obiadem.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3853
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3853
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
NADZIENIE : Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą. Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości. Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ). Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie. MASA ZIEMNIACZANA : Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować. Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie. Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę. Nie wyrabiać za długo. Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule. Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną. Jak zostaną można podsmażyć. Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.