Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4543

Dodano:

Odsłon: 23090

Moje pierwsze, więc postanowiłam się pochwalić ;) Zawsze myślałam, że wymagają wiele zachodu, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :)

Składniki

  • ziemniaki, ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana i pszenna (pół na pół), ile zabierze ciasto
  • jajka, 2 szt.
  • ugotowane mięso drobiowe i wołowe, ok. 1/2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, wegeta, do smaku
  • Boczek wędzony, ok. 20 deko
  • masło, pół kostki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków gotujemy, drugą połowę ścieramy na najdrobniejszej tarce. Mięso mielimy a cebulkę kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, doprawiamy sola pieprzem i wegetą do smaku.

  2. Kiedy ugotowane ziemniaki ostygną dodajemy do nich odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, łyżeczkę soli i obydwie mąki (dosypujemy ją stopniowo do chwili, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji). Wyrabiamy ciasto tak, żeby pozostało lekko kleiste. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy.

  3. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je na kształt placuszków. Oblepiamy nimi mięsne kulki i formujemy pyzy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 6-7 minut od wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Podajemy okraszone boczkiem przesmażonym na maśle

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 31 lipca 2012 Ziemniaki maja być starte właśnie na takiej tarce do ziemniaków. Również pozdrawiam i życzę powodzenia :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

celabrate 31 lipca 2012 Mam pytanie odnośnie startych ziemniaków-tych surowych,muszą być starte na tarce do placków ziemniaczanych czy na innych oczkach?Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 19 lipca 2012 Przykro mi kiniu, że nie wyszły Ci pyzy z mojego przepisu. Jak już wcześniej pisałam w tym przypadku z ziemniakami musiało być coś nie tak, że ciasto zabrało aż tyle mąki. Trzeba po prostu stopniowo dosypywać mąkę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Ale Twój komentarz dał mi do myślenia i lekko przeedytuję przepis, by inni mogli z niego korzystać bez niepowodzeń. Pozdrawiam :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia3189 19 lipca 2012 Przepis jest okropny. Pyzy wyszly twarde jak kamien. Pani podawala, ze trzeba gotowac przez 6-7 minut. To jest nie mozliwe poniewaz po 6 minut, ciasto jest nadal surowe.
Nie polecam tego przepisu, gdyz jadlam o niebo lepsze pyzy i BRON BOZE dodawalo sie tak duzo maki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 10 marca 2012 marysiu11082, mąki tyle mi akurat to ciasto "zabrało". W pierwotnym przepisie rzeczywiście było mniej mąki, ale podejrzewam, że wiele zależy od gatunku ziemniaków. Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam :)

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 10 marca 2012 CZY NA PEWNO MA BYĆ AŻ TYLE MĄKI?NA ZDJĘCIU WYGLĄDAJĄ APETYCZNIE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 marca 2012 Na sam ich widok zrobiłam się głodna,narobiłaś mi takiego smaka ,że muszę je zrobić.Podoba mi się ten przepis ,bo można fajnie wykorzystać mięso z rosołu.Pozdrawiam

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 marca 2012 Moja mama robi takie pyzy i gwarantuje, że są wspaniałe w smaku. Ja nie odważyłam się jeszcze na ich wykonanie, bo tak jak Ty myślę, że wymagają sporo zachodu.
Tobie gratuluję udanego debiutu, wyglądają bardzo apetycznie.5

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń