Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4740

Dodano:

Odsłon: 11785

Pomysł na to jak wykorzystać mięso z rosołu. Dodam, że to bardzo smaczny pomysł!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 50 dkg mięsa z rosołu
  • marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sol, pieprz czarny i ziołowy
  • Na okrasę:
  • słoninka
  • Cebula
  • Dodatkowo:
  • koper lub szczypiorek
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pyzy z mięsem z rosołu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę.
    W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam część ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną tak lekko z górką. Wbiłam jajko i dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.

  2. Zrobiłam farsz.

    Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu.

    Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.

  3. Kleiłam pyzy.

    Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.

  4. Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć i bieleć.

  5. Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem.

  6. Notatki:
    * do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gospocha1234 26 września 2019 Wyglądają apetycznie, sama robię podobne, ale to nie są pyzy (te robi się z dodatkiem surowych ziemniaków), raczej kluski śląskie z mięsem.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 września 2019 Przepyszne aż mi ślinka leci,trochę pracochłonne ale efekt końcowy rewelacja:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń