Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche z boczkiem i pieczarkami

Quiche z boczkiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943

Dodano:

Odsłon: 9763

Przepis dostałam od znajomej. Robiłam pierwszy raz i bardzo nam posmakowało :))

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • soli na czubku łyżeczki
  • 4 łyżki wody
  • Nadzienie:
  • 5 dużych pieczarek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z masłem, wodą dodać sól, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Blaszkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć spód i boki blaszki. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach 15 min.

  2. Rozgrzać patelnie. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki razem wymieszać i chwilę smażyć (ok 10 min.). W miseczce wymieszać jajka, śmietanę i mleko, doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że boczek jest słony.

  3. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i wlać na nie masę jajeczno-śmietanową, posypać boczkiem z pieczarkami, posypać startym żółtym serem, można posypać tymiankiem. Piec w 180 stopniach ok 20-25 min. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 19 maja 2013 o matko, to musi smakować bosko!!! Kciuka oczywiście posyłam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 maja 2013 To musi być pyszne, zabieram do swojej książki i zostawiam "kciuka"

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 maja 2013 Dziękuję Wam serdecznie i pozdrawiam :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 maja 2013 Cudo , aż ślinka cieknie , biorę do książki i niebawem do zrobienia. Pięknie opisane i pokazane , zostawiam kciuk i pozdrawiam cieplutko :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń