Quiche ze szparagami to wyjątkowy pomysł na lekki i uroczysty obiad. Świetnie pasuje z delikatną sałatką.
Quiche ze szparagami
Składniki
Spód
- 190 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 110 g bardzo zimnego masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 120 g szparagów zielonych
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 175 ml śmietany 36%
- 120 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 75 g tartego sera cheddar
Składniki
Spód
- 190 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 110 g bardzo zimnego masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 120 g szparagów zielonych
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 175 ml śmietany 36%
- 120 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 75 g tartego sera cheddar

Etapy przygotowania
Przygotuj tartę. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Zimne masło bardzo drobno posiekaj i dodaj je do suchych składników, razem z żółtkiem. Zagniataj całość do uzyskania konsystencji piasku. Dodawaj po łyżce wody, kontrolując konsystencję ciasta. Powinna być jednolita i niezbyt lepka. Nie przejmuj się ewentualnymi kawałkami całego masła lub utworzonymi wirami. Masło rozpuści się podczas pieczenia. Z ciasta uformuj kulę i spłaszcz ją w dysk. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 25-28 cm, lekko podsypując blat mąką. Przenieś ciasto na formę do pieczenia tarty. Dobrze dociśnij je do spodu i brzegów. Formę wstaw ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie przykryj je folią aluminiową i zasyp formę fasolą lub ryżem, które będą stanowiły obciążnik. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw formę na kolejne 10-15 minut, do ładnego zezłocenia.
Przygotuj farsz. Szparagi umyj i odetnij końcówki. Zblanszuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty, a następnie przełóż je do miski z lodowatą wodą. Pokrój je na 2-3 cm kawałki. Łososia rozdrobnij widelcem na mniejsze cząstki. Pomidorki obierz ze skórki i drobno pokrój. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tarty równomiernie rozłóż: szparagi, łososia i pomidorki. Posyp tartę serem, a następnie zalej przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Quiche ze szparagami piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 35-40 minut lub do momentu ścięcia masy jajecznej. Tartę wyjmij i odstaw na 10 minut przed krojeniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15786

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1503
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15786

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1503



Składniki
- 190 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 110 g bardzo zimnego masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- 120 g szparagów zielonych
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 175 ml śmietany 36%
- 120 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 75 g tartego sera cheddar
Przygotuj tartę. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Zimne masło bardzo drobno posiekaj i dodaj je do suchych składników, razem z żółtkiem. Zagniataj całość do uzyskania konsystencji piasku. Dodawaj po łyżce wody, kontrolując konsystencję ciasta. Powinna być jednolita i niezbyt lepka. Nie przejmuj się ewentualnymi kawałkami całego masła lub utworzonymi wirami. Masło rozpuści się podczas pieczenia. Z ciasta uformuj kulę i spłaszcz ją w dysk. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 25-28 cm, lekko podsypując blat mąką. Przenieś ciasto na formę do pieczenia tarty. Dobrze dociśnij je do spodu i brzegów. Formę wstaw ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie przykryj je folią aluminiową i zasyp formę fasolą lub ryżem, które będą stanowiły obciążnik. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw formę na kolejne 10-15 minut, do ładnego zezłocenia.
Przygotuj farsz. Szparagi umyj i odetnij końcówki. Zblanszuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty, a następnie przełóż je do miski z lodowatą wodą. Pokrój je na 2-3 cm kawałki. Łososia rozdrobnij widelcem na mniejsze cząstki. Pomidorki obierz ze skórki i drobno pokrój. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tarty równomiernie rozłóż: szparagi, łososia i pomidorki. Posyp tartę serem, a następnie zalej przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Quiche ze szparagami piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 35-40 minut lub do momentu ścięcia masy jajecznej. Tartę wyjmij i odstaw na 10 minut przed krojeniem.