Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche ze szparagami to wyjątkowy pomysł na lekki i uroczysty obiad. Świetnie pasuje z delikatną sałatką.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9735
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4488
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9735
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4488
Składniki
Przygotuj tartę. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Zimne masło bardzo drobno posiekaj i dodaj je do suchych składników, razem z żółtkiem. Zagniataj całość do uzyskania konsystencji piasku. Dodawaj po łyżce wody, kontrolując konsystencję ciasta. Powinna być jednolita i niezbyt lepka. Nie przejmuj się ewentualnymi kawałkami całego masła lub utworzonymi wirami. Masło rozpuści się podczas pieczenia. Z ciasta uformuj kulę i spłaszcz ją w dysk. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 25-28 cm, lekko podsypując blat mąką. Przenieś ciasto na formę do pieczenia tarty. Dobrze dociśnij je do spodu i brzegów. Formę wstaw ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie przykryj je folią aluminiową i zasyp formę fasolą lub ryżem, które będą stanowiły obciążnik. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw formę na kolejne 10-15 minut, do ładnego zezłocenia.
Przygotuj farsz. Szparagi umyj i odetnij końcówki. Zblanszuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty, a następnie przełóż je do miski z lodowatą wodą. Pokrój je na 2-3 cm kawałki. Łososia rozdrobnij widelcem na mniejsze cząstki. Pomidorki obierz ze skórki i drobno pokrój. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tarty równomiernie rozłóż: szparagi, łososia i pomidorki. Posyp tartę serem, a następnie zalej przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Quiche ze szparagami piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 35-40 minut lub do momentu ścięcia masy jajecznej. Tartę wyjmij i odstaw na 10 minut przed krojeniem.