Do góry

Dania główne Przepis na:

quinoa (komosa ryżowa) z sezonowymi warzywami

quinoa (komosa ryżowa) z sezonowymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2437

Dodano:

Odsłon: 2048

Najszybsze bezglutenowe danie na ciepło: na obiad, kolację, przekąskę albo w roli węglowodanów na talerzu alternatywnie do ziemniaków czy ryżu. Tanio, choć kg komosy droższy od kg ziemniaków, to 2 łyżki komosy po ugotowaniu to objętościowo tyle co pół kilo kartofli :)

Składniki

  • quinoa (komosa ryżowa trójkolorowa) - 2 czubate łyżki
  • cukinia - 1 szt
  • papryka - 1 szt
  • dodatki: szczypta pieprzu, kropla oliwy z oliwek, świeża zielenina
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
quinoa (komosa ryżowa) z sezonowymi warzywami

Przygotowanie

  1. Warzywa myję i kroję w drobną kostkę (jeśli cukinia jest mocno dojrzała i ma twardszą skórę, to obieram i wyrzucam pestki, natomiast młodą cukinię zużywam w całości).

    Na wrzącą wodę (ok. 2 szklanki) wrzucam komosę.
    Po 2-3 minutach dorzucam warzywa, mieszam, zmniejszam grzanie i gotuję 12 minut (do pełnego kwadransa).
    Zawartość garnka powinna być w miarę rzadka, ale nie pływać w wodzie (jeśli wody jest za dużo, jeszcze chwilę ją odparowuję).

  2. Wyłączam grzanie, przykrywam i odstawiam na jakieś 5 minut (czas nakrycia do stołu).
    Podając, posypuję świezo mielonym pieprzem, zieleniną (np pietruszką, tymiankiem), skraplam oliwą.

    Jednogarnkowo, szybko, tanio, zdrowo - smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń