Do góry

Dania główne Przepis na:

"Paluchy" z mielonej łopatki:

Paluchy z mielonej łopatki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 748

Polecam dodać do mięsa same żółtka (bez białek) i odrobinę koniaku. Mięso tak przyrządzone jest mięciutkie i o wiele smaczniejsze od tradycyjnego.

Składniki

  • ok. 1 kg mielonej łopatki
  • 4 żółtka (nie dodajemy białek)
  • 1/4 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 średnia cebula "zeszklona" na maśle
  • sól, pieprz i przyprawa podlaska do mięs pieczonych
  • 2-3 łyżki tartej bułki + 1 szklanka do panierki
  • 2 łyżki koniaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce masła.
    Mięso zmielić. Dodać żółtka , musztardę i "zeszkloną" cebulę. Doprawić. Dodać bułkę tartą i rosół. Wyrabiać przez 5 minut aż mięso wchłonie cały płyn i stanie się gładkie. Na końcu wlać koniak. Ponownie wyrobić.
    Zwilżonymi dłońmi formować podłużne "paluchy" . Każdy panierować jeszcze w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania , skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń