Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe to pomysł na obiad, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są chrupiące na zewnątrz, a słodkie i puszyste w środku. Choć wymagają długiego czasu wyrastania, to warto zaplanować ich przygotowanie, by ucieszyć całą rodzinę. Ciekawym w tym przepisie jest dodatek chili. Można go pominąć, ale danie wiele na tym straci. Ta delikatna nuta pikanterii przełamuje słodycz i mdłość jabłek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3703
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 897
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34197
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3703
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 897
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34197
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Składniki
Przygotuj zaczyn. W połowie szklanki mleka rozetrzyj drożdże i odstaw je w ciepłym miejscu aż zaczną pracować i się pienić.
Przygotuj ciasto na racuchy. Masło rozpuść i ostudź. W misce umieść: zaczyn, pozostałe mleko, mąkę, cukier, masło, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Masa będzie dość gęsta. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut.
Pod koniec czasu wyrastania jabłka obierz i wykrój rdzenie nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce na plasterki. Dodaj jabłka do ciasta i całość dobrze wymieszaj, by masa dokładnie oblepiła owoce.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Tłuszcz powinien tylko delikatnie przykrywać dno. Formuj racuchy po ok. 1-1,5 łyżki na jednego placka. Smaż je partiami na średnim ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe racuchy drożdżowe odkładaj na papierowe ręczniki. Danie podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.