Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe według Ewy Wachowicz

Racuchy drożdżowe według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1290

Dodano:

Odsłon: 5424

Drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Przepis na to danie pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • DO PODANIA:
  • konfitura
  • cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny.

  2. Po tym czasie wybić jajko. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość zrobić zgrabne racuchy i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle (z obu stron przez 2-3 minuty, ciasto najlepiej nabiera się i formuje dwiema łyżkami). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

  4. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń