Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Przepis na to danie pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16788
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23366
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16788
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23366
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie wybić jajko. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość zrobić zgrabne racuchy i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle (z obu stron przez 2-3 minuty, ciasto najlepiej nabiera się i formuje dwiema łyżkami). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą.