Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3535

Dodano:

Odsłon: 5523

Pyszne racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Znikają błyskawicznie. Doskonałe z miodem, cukrem pudrem bądź konfiturą.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 - 3 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - pół małego opakowania
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • miód albo cukier puder do posypania racuszków
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Można posypać łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 - 15 min ). Ja często daję ciasto drożdżowe do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 35 - 40 stopni

  2. W czasie, gdy zaczyn drożdżowy rośnie przygotowujemy jabłka, najlepiej odmiany miękkiej i słodkiej. Obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem cząstki jabłek w poprzek na plasterki

  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy jajka, zaczyn, olej i wszystko mieszamy łyżką drewnianą ok 5 minut. Dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy

  4. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiam ciasto do piekarnika ( temperatura 35 - 40 st ). Czekamy ok 30 minut, aż ciasto wyrośnie

  5. Jak ciasto wyrośnie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń