Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Znikają błyskawicznie. Doskonałe z miodem, cukrem pudrem bądź konfiturą.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Można posypać łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 - 15 min ). Ja często daję ciasto drożdżowe do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 35 - 40 stopni
W czasie, gdy zaczyn drożdżowy rośnie przygotowujemy jabłka, najlepiej odmiany miękkiej i słodkiej. Obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem cząstki jabłek w poprzek na plasterki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy jajka, zaczyn, olej i wszystko mieszamy łyżką drewnianą ok 5 minut. Dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy
Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiam ciasto do piekarnika ( temperatura 35 - 40 st ). Czekamy ok 30 minut, aż ciasto wyrośnie
Jak ciasto wyrośnie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem