Puszyste, mięciutkie, najlepszy przepis na domowe racuchy. Szybkie, smaczne i tanie danie. Gorące, czy zimne, szybko znikają.
Racuchy na kefirze z jabłkiem i prażonymi ziarnami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 2 szklanki kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 jabłka słodko-kwaśne
- Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
- Obcjonalnie prażone ziarna słonecznika, dyni
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 2 szklanki kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 jabłka słodko-kwaśne
- Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
- Obcjonalnie prażone ziarna słonecznika, dyni

Etapy przygotowania
Kefir oraz jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cieńkie plasterki. Do odpowiedniej wielkości miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną stopniowo sypiemy mąkę pszenną.
Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz cukier. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i prażone ziarna. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 5-10 minut, aby wyrównały się smaki i odpoczęło.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcjami olej roślinny i nakładamy ciasto. Ja nakładam: jeden placek to kopiasta łyżka ciasta. Racuchy z jabłkami smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Po usmażeniu placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się nadmiaru tłuszczu. Uwagi: Z podanych składników otrzymamy ok. 20 racuszków. Przed podaniem jeszcze ciepłych można, jeżeli lubimy, obficie posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 2 szklanki kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 jabłka słodko-kwaśne
- Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
- Obcjonalnie prażone ziarna słonecznika, dyni
Kefir oraz jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cieńkie plasterki. Do odpowiedniej wielkości miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną stopniowo sypiemy mąkę pszenną.
Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz cukier. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i prażone ziarna. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 5-10 minut, aby wyrównały się smaki i odpoczęło.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcjami olej roślinny i nakładamy ciasto. Ja nakładam: jeden placek to kopiasta łyżka ciasta. Racuchy z jabłkami smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Po usmażeniu placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się nadmiaru tłuszczu. Uwagi: Z podanych składników otrzymamy ok. 20 racuszków. Przed podaniem jeszcze ciepłych można, jeżeli lubimy, obficie posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem.
Pyszotka:)
Bardzo smaczna propozycja. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-racuchy-z-jablkami-na-drozdzach,1956492,bobby.html