Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, mięciutkie, najlepszy przepis na domowe racuchy. Szybkie, smaczne i tanie danie. Gorące, czy zimne, szybko znikają.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 230
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2839
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 230
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2839
Składniki
Kefir oraz jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cieńkie plasterki. Do odpowiedniej wielkości miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną stopniowo sypiemy mąkę pszenną.
Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz cukier. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i prażone ziarna. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 5-10 minut, aby wyrównały się smaki i odpoczęło.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcjami olej roślinny i nakładamy ciasto. Ja nakładam: jeden placek to kopiasta łyżka ciasta. Racuchy z jabłkami smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Po usmażeniu placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się nadmiaru tłuszczu. Uwagi: Z podanych składników otrzymamy ok. 20 racuszków. Przed podaniem jeszcze ciepłych można, jeżeli lubimy, obficie posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem.