Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy szpinakowe ze świeżych liści z dodatkiem imbiru są wyśmienitym pomysłem na przystawkę czy szybki obiad dla całej rodziny. Są niezwykle aromatyczne i wyraziste, pikantne, nawiązujące nieco do kuchni indyjskiej. Dodatek sera sprawia, że całość ma lekko ciągnące się wnętrze. Tym daniem odczarujesz szpinak i sprawisz, że polubi go cała twoja rodzina.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4548
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327009
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4548
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327009
Składniki
Szpinak drobno posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a cebulę bardzo drobno poszatkuj.
Umieść cebulę, szpinak, imbir i tarty ser w misce. Całość dobrze wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cayenne i kurkumę. Dobrze wymieszaj całość, a następnie wlej wodę i wymieszaj wszystko na jednolitą i gładką masę bez grudek.
Powoli dodawaj warzywa do ciasta, mieszając cały czas łyżką lub ręką, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia – przynajmniej 5 cm. Nakładaj łyżką ciasto na rozgrzany do 175 st. Celsjusza tłuszcz, smażąc partiami. Nie przepełniaj patelni, bo obniży to temperaturę tłuszczu.
Smaż placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zbrązowienia.
Gotowe racuchy szpinakowe odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj je na ciepło, z ulubionymi dodatkami – sosami, warzywami, mięsem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.