Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy z brzoskwiniami i borówkami

Racuchy z brzoskwiniami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7901

Dodano:

Odsłon: 840

Puszyste, delikatne i lekko chrupiące placuszki z pysznymi, letnimi owocami, cukrem pudrem i miętą. Gotowe w 15 minut! :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • soda oczyszczona
  • cukier puder
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 szklanki borówek
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z brzoskwiniami i borówkami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru, cukier waniliowy, trochę sody (na czubek łyżeczki). Mieszamy. Dolewamy 3/4 szklanki mleka i wbijamy jajko. Mieszamy trzepaczką do jajek, aż powstanie gładka masa, w konsystencji przypominająca śmietanę.

  2. Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę (mniej więcej wielkości borówek). Pokrojone brzoskwinie i borówki dodajemy do ciasta. Mieszamy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy po trochę ciasta i smażymy na złoto z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłączony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz.

  4. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 08 sierpnia 2017 Takich deserów brakowało mi na wojażach zagranicznych. Pysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń