Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy z cukinii to chrupiące, lekko serowe placuszki, które są niesamowicie łatwe do zrobienia i stanowią idealny przepis na przystawkę, przekąskę, dodatek czy samodzielne danie obiadowe. Przyrządzisz je w zaledwie 30 minut. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 128
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 128
Składniki
Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i umieść w durszlaku nad miską. Posyp ją łyżeczką soli i dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut, a następnie odciśnij łyżką lub dłonią nadmiar płynu. Połóż cukinię na ręcznik kuchenny, by oddała całą swoją wilgoć. Pozostaw na kolejne 15 minut.
Przełóż cukinię do miski. Dodaj mąkę, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszaj do połączenia.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj po łyżce ciasta, lekko spłaszczając, by uzyskać kształt placuszków. Smaż je przez 3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Jeśli zbyt szybko się przyrumieniają, zmniejsz moc palnika.
Gotowe racuchy z cukinii odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj je na ciepło, z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, do tygodnia.