Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy lubiłam od zawsze, tak samo jak naleśniki. Ale z domu rodzinnego znam te tradycyjne, czyli z jabłkami. Dziś chciałam się podzielić z Wami smakiem racuchów z malinami z dodatkiem świeżej melisy i kwiatów lawendy. Oczywiście pierwsze skrzypce grają tu maliny a melisa i lawenda ma dać tylko lekko wyczuwaną nutę. Podane w przepisie ilości cukru czy malin można oczywiście zmieniać zależnie od preferencji smakowych. Moje racuchy zwierały dużo malin i były lekko kwaskowe od nich. Ale ja takie właśnie lubię. Zawsze można dosłodzić posypując racuchy cukrem pudrem
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5669
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5669
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Składniki
Żółtka oddzielam od białek. Białka na razie odstawiam do osobnego naczynia. Do żółtek dodaję oba rodzaje cukru, maślankę i roztrzepuję rózgą ręczną. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiam rózgą aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Oczywiście można to zrobić mikserem.
Białka ubijam na sztywno i bardzo delikatnie, mieszając dużą łyżką drewnianą łączę składniki. Dodaję posiekane listki melisy (bez łodyżek) oraz kwiatki lawendy i znów delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiam ciasto na ok. 15-20 minut aby odpoczęło.
Na patelnię leję tyle oleju żeby równo pokrywał całe dno cienką warstwą. Maliny dokładam do ciasta przed samym smażeniem aby nie puściły soku. Dokładając maliny należy bardzo delikatnie mieszać ciasto łyżką drewnianą aby nie zmiażdżyć malin.
4. Racuchy smażę na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!