Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy lubiłam od zawsze, tak samo jak naleśniki. Ale z domu rodzinnego znam te tradycyjne, czyli z jabłkami. Dziś chciałam się podzielić z Wami smakiem racuchów z malinami z dodatkiem świeżej melisy i kwiatów lawendy. Oczywiście pierwsze skrzypce grają tu maliny a melisa i lawenda ma dać tylko lekko wyczuwaną nutę. Podane w przepisie ilości cukru czy malin można oczywiście zmieniać zależnie od preferencji smakowych. Moje racuchy zwierały dużo malin i były lekko kwaskowe od nich. Ale ja takie właśnie lubię. Zawsze można dosłodzić posypując racuchy cukrem pudrem
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10736
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 17
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 56
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 2496
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 556
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10736
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 17
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 56
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 2496
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 556
Składniki
Żółtka oddzielam od białek. Białka na razie odstawiam do osobnego naczynia. Do żółtek dodaję oba rodzaje cukru, maślankę i roztrzepuję rózgą ręczną. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiam rózgą aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Oczywiście można to zrobić mikserem.
Białka ubijam na sztywno i bardzo delikatnie, mieszając dużą łyżką drewnianą łączę składniki. Dodaję posiekane listki melisy (bez łodyżek) oraz kwiatki lawendy i znów delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiam ciasto na ok. 15-20 minut aby odpoczęło.
Na patelnię leję tyle oleju żeby równo pokrywał całe dno cienką warstwą. Maliny dokładam do ciasta przed samym smażeniem aby nie puściły soku. Dokładając maliny należy bardzo delikatnie mieszać ciasto łyżką drewnianą aby nie zmiażdżyć malin.
4. Racuchy smażę na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!