Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki słodko-kwaśne z jabłkami i borówkami amerykańskimi na maślance

Racuszki słodko-kwaśne z jabłkami i borówkami amerykańskimi na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 362

Pyszne racuszki ze słodkimi jabłkami i kwaskowatymi sezonowymi borówkami amerykańskimi robionymi na maślance. Idealne na obiad, jako deser lub przekąska :)! Polecam:)!!!

Składniki

  • *Z podanych proporcji na ciasto wychodzi ok. 20 racuszków.
  • 0,5 l maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka (M)
  • 1,5 szklanki borówek
  • 3 jabłka
  • *Dodatkowo:
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przelać maślankę, wbić jajka i dodać pozostałe sypkie składniki (oprócz owoców).

  2. Składniki w misce wymieszać trzepaczką.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i przełożyć do miski.
    Borówki umyć i dodać do ciasta.
    Całość jeszcze raz wymieszać.
    Gotowe ciasto odstawić na chwilę na bok.


    *Wskazówka: Jak ciasto jest za gęste można dolać troszkę więcej maślanki, a jak za rzadkie wsypać trochę mąki.

  3. Na patelni rozgrzać olej i rozkładać po 2 łyżki ciasta na każdego racuszka. Racuszki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
    Usmażone racuszki przekładać na talerz.

  4. Przed podaniem racuszki można posypać cukrem pudrem.


    Racuszki są gotowe:)!

    Smacznego:)!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń