Dania główne Przepis na:
Racuszki słodko-kwaśne z jabłkami i borówkami amerykańskimi na maślance

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89
Dodano: 17.08.2017
Odsłon: 362
Składniki
- *Z podanych proporcji na ciasto wychodzi ok. 20 racuszków.
- 0,5 l maślanki
- 2 szklanki mąki
- 8 g cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka (M)
- 1,5 szklanki borówek
- 3 jabłka
- *Dodatkowo:
- olej do smażenia
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski przelać maślankę, wbić jajka i dodać pozostałe sypkie składniki (oprócz owoców).
-
Składniki w misce wymieszać trzepaczką.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i przełożyć do miski.
Borówki umyć i dodać do ciasta.
Całość jeszcze raz wymieszać.
Gotowe ciasto odstawić na chwilę na bok.
*Wskazówka: Jak ciasto jest za gęste można dolać troszkę więcej maślanki, a jak za rzadkie wsypać trochę mąki. -
Na patelni rozgrzać olej i rozkładać po 2 łyżki ciasta na każdego racuszka. Racuszki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone racuszki przekładać na talerz.
-
Przed podaniem racuszki można posypać cukrem pudrem.
Racuszki są gotowe:)!
Smacznego:)!!!
Komentarze do przepisu (0)