Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe danie nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Zamiast pieczonej gęsi - lekkie ragout z udka gęsiego ze smażonymi pieczarkami i aromatycznymi składnikami, które sprawiają, że jako dodatek wystarczy puree z ziemniaków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 312
Królowa grilla :)
Odsłon: 97
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 76
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 312
Królowa grilla :)
Odsłon: 97
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 76
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 200° C. Udka gesi oczyscic i przeciac w stawie. Cebule i warzywa do zupy pokroic na kawałki. Oderwac liscie pietruszki od lodyg, oczyscic pieczarki i odzielic korzonki od kapeluszy. Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc udka gesi w naczyniu zaroodpornym ze wszystkich stron na zloty kolor. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekane warzywa.
Nastepnie dodac lodygi pietruszki i korzonki pieczarek oraz koncentrat pomidorowa i wszystki krótko podsmazyc. Zalac bulionem i bialym winem. Plyn powinien pokrywac udka do 2/3 wysokosci. Na koniec dodac liscie laurowe i rozmaryn.
Przykryc garnek zaroodporny z udkami i wstawic do piekarnika na ok. 2 godziny. Po godzinie zmniejszyc temperature do 180° C. piec tak dlugo, az udka beda miekkie i łatwo odchodzily od kosci. Wtedy wyjac je z plynu i odzielic mieso od kosci a bulion przecedzic przez sitko i wlac z powrotem do garnka. Dodac kawalki miesa, creme fraiche i maslo wymieszane z maka w równych czesciach az plyn nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstawic garnek i trzymac na malym ogniu.
Pokroic glówki pieczarek, oczyscic szalotki, seler i dymke i równiez pokroic. Na patelni rozgrzac oliwe i usmazyc na niej pieczarki. Dodac pozostale przygotowane skladniki i równiez podsmazyc. Nastepnie dodac sól i odrobine cukru. Po 2-3 minutach dodac do miesa pieczarki z warzywami.
Wszystko dusic jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodac troche bulionu. Umyc i osuszyc liscie pietruszki i dodac do ragout. Przygotowac np. puree ziemniaczane jako dodatek.