Do góry

Dania główne Przepis na:

ragu mocno zielone

ragu mocno zielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1388

Dodano:

Odsłon: 344

najbardziej włoski z włoskich sosów ;-) zmodyfikowałam czas gotowania z 4,5 godz do 2 i zamiast śmietanki dodałam zieloną pietruszkę i całe danie w towarzystwie mozzarelli a nie parmezanu

Składniki

  • wołowina mielona 200 g
  • wieprzowina mielona 100 g
  • cielęcina mielona 100 g
  • cebula 2 szt
  • czosnek 4,5 ząbków
  • marchewka 1 szt.
  • seler naciowy 1 łodyga
  • passata 300 ml
  • czerwone wino 150 ml
  • czarny pieprz młynek
  • sôl młynek
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • zielona pietruszka
  • mozzarella 2 kule
  • makaron tagliatelle 1 op. 500 g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. wszystkie warzywa łącznie z czosnkiem kroimy na małe kawałeczki,podsmażamy na patelni na miksie olej -oliwa aż zmiękną
    w miseczce mieszamy 3 rodzaje mięsa mielonego i rozdrabniamy
    dorzucamy do warzyw
    zmieszane mięsko z warzywami przesmażamy
    następnie dodajemy czerwone wino i smażymy aż odparuje
    potem dodajemy passatę,mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok.2 godzin,doprawiamy solą i pieprzem w czasie gotowania pod przykryciem oczywiście
    dodajemy wody w razie potrzeby w czasie gotowania i pietruszkę bardzo drobno posiekaną
    sos osiąga swoją konsystencję jak jest gęsty i błyszczący

    podajemy z tagliatelle ugotowanym al dente,poszarpaną mozzarellą i zieloną pietruszką oraz łyżką oliwy z oliwek

    zdjęcie wykonane przed zmieszaniem ;-)))

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń