Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno, dawno temu wymyśliłam sobie smaczne wegetariańskie danie, a potem okazało się, że już istnieje i jest znane na świecie jako ratatouille...
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5963
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1803
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 131
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5963
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1803
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 131
 
         
         
                Składniki
Bakłażan pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Plastry oprószyć z obydwu stron solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na około trzech łyżkach oleju.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Dodać około 1 łyżeczkę soli oraz tymianek i dusić bez przykrycia aż pomidory zmiękną.
Bakłażan opłukać z soli i ułożyć na dnie natłuszczonego olejem dużego naczynia do zapiekania.
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki o grubości około 5 mm i ułożyć w naczyniu na bakłażanie.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, i pokroić w paski o szerokości około 5 mm. Pokrojone papryki ułożyć na plastrach cukinii i oprószyć solą.
Na wierzchu przygotowywanego dania rozprowadzić pomidory z cebulą.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 40 minut.