Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno, dawno temu wymyśliłam sobie smaczne wegetariańskie danie, a potem okazało się, że już istnieje i jest znane na świecie jako ratatouille...
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12565
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12565
Składniki
Bakłażan pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Plastry oprószyć z obydwu stron solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na około trzech łyżkach oleju.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Dodać około 1 łyżeczkę soli oraz tymianek i dusić bez przykrycia aż pomidory zmiękną.
Bakłażan opłukać z soli i ułożyć na dnie natłuszczonego olejem dużego naczynia do zapiekania.
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki o grubości około 5 mm i ułożyć w naczyniu na bakłażanie.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, i pokroić w paski o szerokości około 5 mm. Pokrojone papryki ułożyć na plastrach cukinii i oprószyć solą.
Na wierzchu przygotowywanego dania rozprowadzić pomidory z cebulą.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 40 minut.