Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatouille

Ratatouille

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 190

Dawno, dawno temu wymyśliłam sobie smaczne wegetariańskie danie, a potem okazało się, że już istnieje i jest znane na świecie jako ratatouille...

Składniki

  • Bakłażan średniej wielkości 1 szt.
  • Cukinia zielona mała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidor czerwony 3 szt.
  • Tymianek suszony 2 łyżeczki
  • Sól
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażan pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Plastry oprószyć z obydwu stron solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

  2. Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na około trzech łyżkach oleju.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Dodać około 1 łyżeczkę soli oraz tymianek i dusić bez przykrycia aż pomidory zmiękną.

  4. Bakłażan opłukać z soli i ułożyć na dnie natłuszczonego olejem dużego naczynia do zapiekania.

  5. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki o grubości około 5 mm i ułożyć w naczyniu na bakłażanie.

  6. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, i pokroić w paski o szerokości około 5 mm. Pokrojone papryki ułożyć na plastrach cukinii i oprószyć solą.

  7. Na wierzchu przygotowywanego dania rozprowadzić pomidory z cebulą.

  8. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń