Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 247
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2602
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1833
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3537
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28646
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 247
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2602
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1833
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3537
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28646
Składniki
Mięso kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na pastę miksujemy. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę oleju. W garnku podgrzewamy olej. Wlewamy pastę i smażymy, aż zacznie uwalniać aromat - powinna wystarczyć minuta. Do pasty wkładamy wołowinę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso lekko się zarumieniło i w całości oblepiło pastą. Zalewamy mlekiem kokosowym i 200ml wody. Dodajemy liście limonki. Mięso gotujemy na małym ogniu bardzo długo - około 1,5 godziny pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy nadal, aż do odparowania sosu. Teraz często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby doprawiamy. Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy, w lekko osolonej wodzie. Rendang podajemy z ryżem i ewentualnie dodatkiem świeżych warzyw. Tak przygotowane mięso jest wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku. To jeden ze smaczniejszych sosów, jaki miałam okazję ugotować. Jeśli lubicie orientalną, pikantną kuchnię - bardzo polecam!