Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniam.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 141
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 204
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1284
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 511
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 141
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 204
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1284
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 511
Składniki
W rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem. W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia. Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem.