Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16570

Dodano:

Odsłon: 1953

Kolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniam.

Składniki

  • 400 g ryżu arborio
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • szafran
  • 1,25 l bulionu
  • 4 łyżki masła (ja użyłem irlandzkiego Kerrygold)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem.

    W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion.
    Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia.
    Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 maja 2016 Śliczny kolorek. Wyobrażam sobie jak cudnie musi smakować to szafranowe risotto :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 26 maja 2016 Na widok -super. Smak zapewne też. Pozdrówka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń