Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne risotto pomidorowe, dobre ze świeżymi pomidorami, ale te z puszki też się nadadzą, serdecznie polecam :-)
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia.
2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił.
4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy.
5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol.
6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion.
Cały czas mieszamy.
Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła.
7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy.
8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy.
9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe.
10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-)
Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.
Nazwa dania mówi sama za siebie
Odsłon: 640
Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, n...
Odsłon: 10950
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 37179
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1500
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 217
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 37179
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1500
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 217
Składniki
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia. 2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił. 4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy. 5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol. 6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion. Cały czas mieszamy. Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła. 7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy. 8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy. 9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe. 10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-) Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia caprese
Dania główne
Wątróbka z cebulką
Dania główne
Krążki cukiniowe
Dania główne
Gryczaki z tartymi ziemniakami
Cukinia caprese
Cukinia caprese jest inspirowana tradycyjną, włoską przekąską o trzech kolora...
Odsłon: 10
Wątróbka z cebulką
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 77