Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne risotto pomidorowe, dobre ze świeżymi pomidorami, ale te z puszki też się nadadzą, serdecznie polecam :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 26
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2066
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 26
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2066
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia. 2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił. 4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy. 5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol. 6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion. Cały czas mieszamy. Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła. 7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy. 8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy. 9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe. 10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-) Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.