Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne risotto pomidorowe, dobre ze świeżymi pomidorami, ale te z puszki też się nadadzą, serdecznie polecam :-)
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 141
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 50
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 64
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 443
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 141
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 50
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 74
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 64
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 80
Składniki
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia. 2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił. 4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy. 5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol. 6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion. Cały czas mieszamy. Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła. 7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy. 8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy. 9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe. 10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-) Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.