Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne risotto pomidorowe, dobre ze świeżymi pomidorami, ale te z puszki też się nadadzą, serdecznie polecam :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118064
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8400
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3114
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2125
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1539
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118064
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8400
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3114
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2125
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1539
Składniki
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia. 2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił. 4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy. 5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol. 6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion. Cały czas mieszamy. Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła. 7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy. 8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy. 9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe. 10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-) Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.