Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam przepis na risotto w wersji śródziemnomorskiej, które może być wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub samoistnym daniem. Robiac risotto raz przekonacie sie,że warto i co ważne dowolnie można modyfikować ta potrawę. Poprostu każdy gotujacy po jakimś czasie odnajdzie swoja ulubiona wersję tego dania.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 469
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 469
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Składniki 300g ryżu arborio (klasyczny do risotto) 250g kiełbasy chorizo 2 udka kurczaka ( na nich gotujemy bulion) 20 szt krewetek 10 szt paluszków krabowych 3-4 fileciki anchois 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 nieduża główka czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 puszka pomidorow 1 litr bulionu drobiowego 3-4 pomidory suszone oliwa z oliwek łyżka masła papryka ostra w proszku sos Worcestershire łyżeczka cukru sól, pieprz 1 cytryna garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia Krewetki oraz paluszki rybne delikatnie płukamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy delikatnie papryka ostra i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę dodajemy zmiażdżone zabki czosnku oraz fileciki anchois.Nastepnie dodajemy krewetki i paluszki krabowe,podsmażamy około 5 minut. Kiedy sie lekko zarumienia wyjmujemy na talerz i odstawiamy na bok.Z bulionu wyciagamy udka kurczaka i wyjmujemy z nich kości oraz chrzastki.Uzyskane mięso drobimy lekko i wrzucamy na patelnie.Nastepnie kroimy chorizo w plasterki i dodajemy do smażacego sie kurczaka, podsmażamy aż kiełbaska będzie chrupiąca. Zdejmujemy chorizo z patelni wraz z kurczakiem i odkładamy na bok razem z krewetkami. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek i chorizo podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i oraz pokrojony seler naciowy. Następnie dodajemy na patelnię paprykę pokrojoną w kostke oraz suszone pomidory pokrojone drobno. Całość podsmażamy około 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewa. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, cukrem oraz sosem Worcestershire. Czekamy aż nadmiar płynów odparuje i dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość mieszajac delikatnie, cały czas, co chwile podlewajac goracym bulionie. Po okolo 20 minutach ciagłego mieszania i podlewania nasz ryż zacznie sie robić delikatnie puszysty w tym momencie dodajemy nasze owoce morza oraz kurczaka i chorizo, całość delikatnie mieszajac. Tuż przed podaniem można doprawić solą i pieprzem oraz dodać świeża natkę pietruszki lub kolendrę.Na talerzu kropimy danie sokiem z cytryny.
Porada Risotto to prosta potrawa, choć wbrew pozorom, trzeba poświęcić mu odrobinę czasu. To takie swego rodzaju "slow food".W całym przepisie najważniejsze jest, by bulion był gorący i by dolewać go stopniowo.z dodatkami możemy dowolnie eksperymentować i szukać opcji która nam najbardziej odpowiada u mnie częstym dodatkiem jest też wino, w zależności od przepisu białe lub czerwone, nadaje potrawie wytrawnego smaku. No i co ważne każde risotto doskonale smakuje odgrzewane wiec nie ma obawy, że przesadzimy z ilościa.