Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam przepis na risotto w wersji śródziemnomorskiej, które może być wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub samoistnym daniem. Robiac risotto raz przekonacie sie,że warto i co ważne dowolnie można modyfikować ta potrawę. Poprostu każdy gotujacy po jakimś czasie odnajdzie swoja ulubiona wersję tego dania.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Składniki 300g ryżu arborio (klasyczny do risotto) 250g kiełbasy chorizo 2 udka kurczaka ( na nich gotujemy bulion) 20 szt krewetek 10 szt paluszków krabowych 3-4 fileciki anchois 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 nieduża główka czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 puszka pomidorow 1 litr bulionu drobiowego 3-4 pomidory suszone oliwa z oliwek łyżka masła papryka ostra w proszku sos Worcestershire łyżeczka cukru sól, pieprz 1 cytryna garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia Krewetki oraz paluszki rybne delikatnie płukamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy delikatnie papryka ostra i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę dodajemy zmiażdżone zabki czosnku oraz fileciki anchois.Nastepnie dodajemy krewetki i paluszki krabowe,podsmażamy około 5 minut. Kiedy sie lekko zarumienia wyjmujemy na talerz i odstawiamy na bok.Z bulionu wyciagamy udka kurczaka i wyjmujemy z nich kości oraz chrzastki.Uzyskane mięso drobimy lekko i wrzucamy na patelnie.Nastepnie kroimy chorizo w plasterki i dodajemy do smażacego sie kurczaka, podsmażamy aż kiełbaska będzie chrupiąca. Zdejmujemy chorizo z patelni wraz z kurczakiem i odkładamy na bok razem z krewetkami. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek i chorizo podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i oraz pokrojony seler naciowy. Następnie dodajemy na patelnię paprykę pokrojoną w kostke oraz suszone pomidory pokrojone drobno. Całość podsmażamy około 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewa. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, cukrem oraz sosem Worcestershire. Czekamy aż nadmiar płynów odparuje i dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość mieszajac delikatnie, cały czas, co chwile podlewajac goracym bulionie. Po okolo 20 minutach ciagłego mieszania i podlewania nasz ryż zacznie sie robić delikatnie puszysty w tym momencie dodajemy nasze owoce morza oraz kurczaka i chorizo, całość delikatnie mieszajac. Tuż przed podaniem można doprawić solą i pieprzem oraz dodać świeża natkę pietruszki lub kolendrę.Na talerzu kropimy danie sokiem z cytryny.
Porada Risotto to prosta potrawa, choć wbrew pozorom, trzeba poświęcić mu odrobinę czasu. To takie swego rodzaju "slow food".W całym przepisie najważniejsze jest, by bulion był gorący i by dolewać go stopniowo.z dodatkami możemy dowolnie eksperymentować i szukać opcji która nam najbardziej odpowiada u mnie częstym dodatkiem jest też wino, w zależności od przepisu białe lub czerwone, nadaje potrawie wytrawnego smaku. No i co ważne każde risotto doskonale smakuje odgrzewane wiec nie ma obawy, że przesadzimy z ilościa.