Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto śródziemnomorskie z krewetkami i chorizo

Risotto śródziemnomorskie z krewetkami i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 883

Dodano:

Odsłon: 1209

Dziś polecam przepis na risotto w wersji śródziemnomorskiej, które może być wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub samoistnym daniem. Robiac risotto raz przekonacie sie,że warto i co ważne dowolnie można modyfikować ta potrawę. Poprostu każdy gotujacy po jakimś czasie odnajdzie swoja ulubiona wersję tego dania.

Składniki

  • Wszystkie składniki poniżej w opisie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki
    300g ryżu arborio (klasyczny do risotto)
    250g kiełbasy chorizo
    2 udka kurczaka ( na nich gotujemy bulion)
    20 szt krewetek
    10 szt paluszków krabowych
    3-4 fileciki anchois
    1 czerwona papryka
    1 łodyga selera naciowego
    1 nieduża główka czosnku
    1 cebula
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 puszka pomidorow
    1 litr bulionu drobiowego
    3-4 pomidory suszone
    oliwa z oliwek
    łyżka masła
    papryka ostra w proszku
    sos Worcestershire
    łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    1 cytryna
    garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

  2. Sposób przyrządzenia
    Krewetki oraz paluszki rybne delikatnie płukamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy delikatnie papryka ostra i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę dodajemy zmiażdżone zabki czosnku oraz fileciki anchois.Nastepnie dodajemy krewetki i paluszki krabowe,podsmażamy około 5 minut. Kiedy sie lekko zarumienia wyjmujemy na talerz i odstawiamy na bok.Z bulionu wyciagamy udka kurczaka i wyjmujemy z nich kości oraz chrzastki.Uzyskane mięso drobimy lekko i wrzucamy na patelnie.Nastepnie kroimy chorizo w plasterki i dodajemy do smażacego sie kurczaka, podsmażamy aż kiełbaska będzie chrupiąca. Zdejmujemy chorizo z patelni wraz z kurczakiem i odkładamy na bok razem z krewetkami.
    Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek i chorizo podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i oraz pokrojony seler naciowy. Następnie dodajemy na patelnię paprykę pokrojoną w kostke oraz suszone pomidory pokrojone drobno. Całość podsmażamy około 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewa. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, cukrem oraz sosem Worcestershire. Czekamy aż nadmiar płynów odparuje i dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość mieszajac delikatnie, cały czas, co chwile podlewajac goracym bulionie. Po okolo 20 minutach ciagłego mieszania i podlewania nasz ryż zacznie sie robić delikatnie puszysty w tym momencie dodajemy nasze owoce morza oraz kurczaka i chorizo, całość delikatnie mieszajac. Tuż przed podaniem można doprawić solą i pieprzem oraz dodać świeża natkę pietruszki lub kolendrę.Na talerzu kropimy danie sokiem z cytryny.

  3. Porada
    Risotto to prosta potrawa, choć wbrew pozorom, trzeba poświęcić mu odrobinę czasu. To takie swego rodzaju "slow food".W całym przepisie najważniejsze jest, by bulion był gorący i by dolewać go stopniowo.z dodatkami możemy dowolnie eksperymentować i szukać opcji która nam najbardziej odpowiada u mnie częstym dodatkiem jest też wino, w zależności od przepisu białe lub czerwone, nadaje potrawie wytrawnego smaku. No i co ważne każde risotto doskonale smakuje odgrzewane wiec nie ma obawy, że przesadzimy z ilościa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń