Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
warzywne risotto,bardzo aromatyczne-smakuje na ciepło tak samo dobrze jak i na zimno w formie przekąski ;-)
Składniki
czosnek i dymkę kroimy drobno i szklimy na oliwie z oliwek,dodajemy ryż, smażymy 2,3 min,mieszamy dolewając bulionu i wina( wino musi oczywiście odparować ),ciągle mieszamy tak aby nie przypalić,dodajemy pieprz czarny i biały,delikatnie solimy,wrzucamy po parę listków bazylii i mięty i dalej mieszamy aż ryż będzie al dente
na drugiej patelni ,na małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy kawałki obranego bakłażana,papryki,doprawiając pieprzem ,solą i odrobiną soku z cytryny
jak ryż bėdzie już al dente,dodajemy masło i starty wcześniej parmezan,mieszamy wszystko,na końcu dajemy warzywa z patelni,mieszamy doprawiając pieprzami i solą i świeżymi ziołami
podajemy od razu,posypane bazylią i miętą,można oprószyć delikatnie chilli ( ale niekoniecznie ) oraz z kawałkami pokrojonego pomidora malinowego do zagryzania,smakuje wybornie ;-) Smacznego ;-)