Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z botwinką

Przepis dnia 2020-06-09
Risotto z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50094

Dodano:

Odsłon: 620

Pycha! Tyle w temacie.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki (bez buraczków)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto z botwinką

Przygotowanie

  1. Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
    Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
    Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
    Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
    Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
    Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
    Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty parmezan.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 05 lipca Smakowo pyszne ale za suche.Więcej płynu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń