Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku nasz niewielki ogródek zdominowały buraki, które rosną jak szalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla mnie bomba!
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1562
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8786
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3154
Polecam.
Odsłon: 1961
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1562
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8786
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3154
Polecam.
Odsłon: 1961
Składniki
W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejna porcję. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie będzie miękki.
Gdy ryz jest już gotowy wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.