Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 55
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1195
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 55
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1195
Składniki
Na olej wrzucić cały obrany ząbek czosnku i zrumienić go na złoto, tak aby oddał swój aromat do oleju. Wyjąć czosnek i na rozgrzany olej wrzucić pokrojona w kostkę cebulę, lekko posolić i popieprzyć - zeszklić.
Dodać pokrojona w kostkę i rozmrożoną dynię (ja używam takiej bo teraz nie jest sezon na dynie a jeszcze mi zostało troche w zamrażarce) - w sezonie oczywiście świeża. Przykryć patelnię pokrywką i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.
Dodać ryż i chwilkę go smażyć aż zrobi się przezroczysty, dodać dwie chochelki bulionu i znowu przykryć. Jak ryż wchłonie bulion dolać kolejną jego porcję (po chochelce) i przykryć i tak powtarzać do czasu aż ryż będzie lekko al dente.
Dodać szcyptę cukru i dosmaczyć jeżeli jest potrzebne, dodać łyżkę zimnego masła, wyłożyć na talerze i posypać tartym serem.
Zamiast masła i sera na wierzchu można dać jeden trójkąt serka topionego śmietankowego do risotta. Bulion może być z kostki ale lepszy jest oczywiście ugotowany domowy rosół.
Taką ilością spokojnie najedzą sie dwie osoby jako osobnym daniem. Jeżeli chcecie dodać do tego np. udka z kurczaka to takie risotto spokojnie wystarczy na 3 osoby.
SMACZNEGO!