Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z dynią i pieczarkami

Risotto z dynią i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 4103

Dodano:

Odsłon: 2082

Sezonowe danie. W sam raz na piątkowy obiad. Serdecznie polecam

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 3 szkl. pokrojonej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie kalarepki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 11/2 l bulionu drobiowego
  • 100 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu roztopić masło. Poddusić pokrojony czosnek i pieczarki. Wsypać ryż i mieszać, aż stanie się przezroczysty. Wlać część bulionu. Dodać pokrojone kalarepki i pokrojoną natkę pietruszki. Dusić pod przykryciem, aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dolać kolejną część płynu. Dodać pokrojoną dynię. Doprawić przyprawami i nadal dusić, aż ryż wchłonie bulion.
    Po 20-25 minutach gotowania pod przykryciem danie powinno być gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń