Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepyszną wersję klasycznego risotta wraz z mrożonym groszkiem i chrupiącą kukurydzą. Proste, pyszne i sycące danie, serdecznie polecam. Z podanych proporcji powstanie danie dla 3 osób.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 504
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 186
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 185
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 504
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 186
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 185
Składniki
Cebule kroimy w kostkę.
Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, dodajemy łyżkę masła i razem wszystko smażymy.
Gdy cebula się zeszkli, wtedy wsypujemy suchy ryż arborio i razem smażymy. Ryż też powinien się lekko zeszklić. Często mieszamy.
Gdy ryż się zeszkli, wtedy wlewamy lampkę białego wina i smażymy wszystko razem, aż alkohol odparuje. Bardzo często mieszamy.
Następnie dolewamy po dwie chochelki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, znów dodajemy dwie chochelki, mieszamy i powtarzamy dolewanie bulionu, aż ryż stanie się miękki. Pamiętamy, by bardzo często mieszać. Możemy danie posolić i dodać pieprzu, ilość przypraw uzależniona jest od smaku bulionu.
Następnie wsypujemy mrożony groszek. Mieszamy.
Gdy groszek już zmięknie, wtedy dosypujemy kukurydzę, mieszamy.
Na samym końcu ścieramy ser grana padano na tarce o drobnym oczkach, mieszamy i gotowe.
Risotto podajemy posypane tartym serem grana padano. Smacznego :-)